top of page

CORRENTS FOTOGRAFIQUES

L’ull i la visió, òptica, càmera fosca

El funcionament de l’ull i de La càmera fotogràfica és molt similar. Utilitzen un mecanisme molt semblant. Actualment, les càmeres més comunes son les reflex i les mirrorless que es diferencien pel funcionament del seu cos. La càmera fosca consisteix en una capsa negra amb un petit orifici per on la llum de l’exterior (allò que vol fotografiar-se) entra de forma rectilínia i es projecta de forma invertida a l’interior de la capsa, a la paret oposada a la imatge exterior.

Orígens de la fotografia

L’inventor Joseph Nicéphore Niépce va millorar la càmera fosca. En 1826 va aconseguir crear una imatge fixa del pati de la seva casa. A aquesta imatge la va denominar heliografia i es considera la primera fotografia de la història. No obstant això, la cambra obscura encara podia millorar.

Pictorialisme

L'objectiu del pictorialisme clarament era que la fotografia arribés a tenir el valor tan important que tenia la pintura i l'escultura. Per a això, van crear diverses tècniques i efectes per tal d'apropar-se a la pintura. 

Nova objectivitat

Moviment cultural sorgit a Alemanya després de la Primera Guerra Mundial, moviment de reacció enfront a l'expressionisme, retornant a la figuració realista i a la plasmació objectiva de la realitat, amb un marcat component social i reivindicatiu.

Fotoperiodisme i fotografia documental

El fotoperiodismo, busca retratar una noticia concreta con una imagen sin embargo no te cuentan nada más allá del momento concreto, no te explica el contexto ni las consecuencias de ese evento.  Sin embargo, la fotografía documental va más allá, busca las causas y las consecuencias de lo que está retratando.

Nova Visió

Moviment artístic no específic de la fotografia, La Nova Visió considera la fotografia com una pràctica artística autònoma amb les seves pròpies lleis de composició i il·luminació, a través de la qual l'objectiu de la càmera es converteix en un segon ull per poder mirar el món. Aquesta nova mirada es basa en l'ús d'enquadraments sorprenents, en la recerca del contrast en les formes i en la llum, en l'ús de plànols en picat i contrapicat, etc. 

Fotomuntatge

És un retoc fotogràfic consistent en la unió de fotografies o parts de fotografies o productes impresos en un collage.  Una de les principals vies d'aplicació del fotomuntatge durant la dècada dels 1920 i dels 1930 fou la publicitat i la producció gràfica en general 

Surrealisme / Futurisme / Dadaisme

El surrealisme, és el moviment d'avantguarda més important del període d'entreguerres, i molt possiblement el més influent amb l'objectiu de "resoldre les condicions contradictòries del somni i la realitat anteriorment en una realitat absoluta, una superrealitat" o una "surrealitat".

El futurisme, és un dels primers moviments de l'avantguarda artística, procedeix del cubisme i és el primer moviment artístic que s'organitza com a tal, es reconeix i es defineix amb un manifest. Rebutjava l'estètica tradicional i s'interessava per la vida contemporània, la innovació i les darreres tecnologies. Els temes dominants van ser la màquina i el moviment. Per a expressar el moviment, repeteixen la mateixa imatge, com si fos una seqüència fílmica, i això ho van anomenar "simultaneisme".

El dadaisme, va ser un moviment intel·lectual, literari i estètic d'avantguarda, proposava la negació de tot, la destrucció per la destrucció i pretenia crear confusió sense alternativa, l'oposició al concepte de raó instaurat pel positivisme. 

Street photography

És la fotografia protagonitzada per la condició humana en llocs públics. No requereix la presència d'un carrer ni d'un entorn urbà. Encara que les persones en general són els principals subjectes en aquest marc fotogràfic, l'absència de persones, la seva petjada, o elements propis d'entorns urbans amb caràcter estètic o de denúncia apareixen també en múltiples ocasions.

Fotografia d’autor

Fotografia d'autor és el gènere en el qual no s'avalua la tècnica ni una fotografia en particular, sinó la artisticitat de treball més ampli de el fotògraf. El producte més habitual de la Fotografia d'autor és l'assaig fotogràfic, sigui aquest publicat o exposat.

Escola de Düsseldorf

És el nom assignat als fotògrafs que van estudiar amb Bernd i Hilla Becher a l'Acadèmia de Belles Arts de Düsseldorf durant la dècada de 1970. Aquest grup es va dedicar a les imatges industrials en blanc i negre de la tradició alemanya anomenada nova objectivitat.

Fotografia humanista

La fotografia humanista és un moviment que té com a objectiu principal remarcar la figura de l'ésser humà en les fotografies. Es tracta de capturar moments de la vida de les persones sense posar l'accent en res accessori que distregui la mirada.

bottom of page